Reconstructie bij extremiteitenletsels

reconstructieve chirurgie

terug naar overzicht

Letsels t.h.v. van de extremiteiten kunnen het gevolg zijn van trauma of tumoren (goedaardig of kwaadaardig). In beide gevallen kunnen de letsels min of meer belangrijk zijn en vergen ze een reconstructie.
Afhankelijk van de aard van het defect kan deze reconstructie op verschillende manieren gebeuren: primair sluiten (hechten), secundair sluiten (eerst wondbodem laten genezen en dan pas een huidtransplantatie uitvoeren), lokale flappen en tenslotte vrije microchirurgische flappen. 

Sinds de microchirurgie werd ingevoerd zijn de mogelijkheden van reconstructie onbeperkt toegenomen. Met deze technieken worden complete huid (spier) flappen getransplanteerd naar alle delen van het lichaam. Het voedend slagadertje en het afvoerend adertje worden met zeer fijn instrumentarium onder microscopische vergroting verbonden met de acceptor vaten in de buurt van het defect. Deze technieken vragen een behoorlijke training en een nog groter geduld van het chirurgisch team. 

We zijn inderdaad zeer goed bewapend met allerlei technieken van weefseltransplantatie om de moeilijkste problemen de baas te kunnen.