Historiek

Plastische chirurgie werd opgestart aan de Vrije Universiteit van Brussel binnen de afdeling Algemene Heelkunde in 1979 door Professor Paul Wylock. Het ziekenhuis was toen amper 2 jaar oud. Dr. P. Wylock had juist zijn opleiding beëindigd in de vermaarde dienst van prof. G. Matton in Gent.  In die periode was hij de enige Nederlandstalige plastisch chirurg in Brussel.  Hij startte een algemeen plastische praktijk en was ook sterk geïnteresseerd in de handchirurgie.  In 1982 kreeg hij de prijs van de Belgian Hand Group, ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van deze vereniging, met een studie over de ziekte van Dupuytren.  Dit was dan ook de start van een 'Dupuytren' carrière, want in december 2006 werd op de dienst de duizendste patiënt geopereerd met de ziekte van Dupuytren.  Toen hij in 1986 stagemeester werd kon hij van dan af bekwame plastici opleiden, in totaal 11 waarvan 2 buitenlandse artsen, die allemaal bloeiende praktijken hebben opgebouwd.  Zijn klinische ervaring werd bekroond met de publicatie in 2010 van zijn prestigieuze boek "The Life and Times of Guillaume Dupuytren, 1777-1835"


Sinds 2005, omvatten de klinische activiteiten het gehele gebied van de Plastische Heelkunde, waaronder congenitale afwijkingen van het hoofd-en halsgebied, handchirurgie, huidtumoren en -defecten, decubitus ulcera, borstchirurgie en esthetische chirurgie.


Op 17 December 2010 werd Prof. Wylock Emeritus en door Prof. Dr. M. Hamdi opgevolgd als hoofd van de dienst Plastische Heelkunde. Prof. Dr. M. Hamdi heeft door de jaren heen de microchirurgische activiteit in het UZ Brussel op een Internationaal niveau gebracht en voegde op die manier een nieuw tijdperk toe aan de bestaande klinische ervaring van het departement. Meer onderzoek en wetenschappelijke activiteiten behoren tot  een van de belangrijkste taken van de afdeling. Daarnaast is het departement internationaal gerenommeerd inzake reconstructieve borstchirurgie, zowel na volledige borst-amputatie als bij borstsparende heelkunde.


Het huidig team van stafleden bestaat uit Prof. Dr. M. Hamdi, Prof. Dr. A. Nistor, Dr. G. Giunta en Dr. K. Waked. Zij worden ook bijgestaan door consulenten Dr. R. De Baerdemaeker, Dr. B. De Brucker en Dr. R. Schols.

Samen, omvat het team een enorme expertise in het hele gebied van plastische heelkunde, waaronder reconstructieve en esthetische borstchirurgie, handchirurgie, lymfe chirurgie, chirurgie van huidtumoren, huid- en weefseldefecten, congenitale afwijkingen van het hoofd- en halsgebied en schisis chirurgie, decubitus chirurgie, bodycontouring chirurgie, high-definition body-contouring, neuscorrecties, en faciale esthetische chirurgie.


Het team van plastische heelkunde werkt op regelmatige basis samen met andere disciplines om multidisciplinaire zorg te kunnen aanbieden aan de patiënt. Vanuit deze filosofie, zijn verschillende teams samengesteld om expertise te bieden in:
- Oncoplastische chirurgie: samenwerking met de borstkliniek voor totale en partiële reconstructieve chirurgie van de borst
- Orthoplastische chirurgie: samenwerking met de dienst orthopedie voor reconstructieve chirurgie van bot en weke delen bij open fracturen van de onderste ledematen
- Schisis chirurgie: samenwerking met dienst stomatologie, K.N.O., medische genetica, pediatrie en logopedie voor chirurgie van de lip, verhemelte en neus bij schisis

Elk staflid/consulent heeft zijn/haar specifieke expertise, om op die manier zoveel mogelijk patiënten te kunnen helpen en een brede waaier een operaties en behandelingen te kunnen aanbieden. Afhankelijk van uw vraag of verzoek kan u dan ook naar een specifiek staflid of consulent worden doorverwezen.