Lymfoedeem
reconstructieve chirurgie
terug naar overzicht
Lymfoedeem is niets meer dan een ophoping van vocht (lymfe) in een van de ledematen als gevolg van een onderbreking of wijziging van het lymfesysteem. De oorzaak kan aangeboren zijn (eerder zeldzaam), het gevolg zijn van besmettelijke ziekten (Filariasis, een parasitaire worm) en aan de nasleep van een behandeling van bepaalde kankers (borstkanker, melanomen, sarcomen,...).
10 % van de patienten behandeld voor borstkanker ontwikkelt lymfoedeem van het bovenste lidmaat (bestraling, poortwachtklier en okselevidement). Problemen ontstaan vaak enige tijd (vaak jaren) na de primaire behandeling van borstkanker. De functionele hinder en de grote kans op infecties (lymfangitis) zijn de belangrijkste gevolgen van lymfoedeem, en een dus soms zwaar gevolg van een behandeling van borstkanker.
Tot voor kort was conservatieve behandeling de enige vorm van soelaas voor deze patienten (lymfatische drainage en bandage).
Sinds enkele jaren kunnen we ook in bepaalde gevallen chirurgische behandeling toepassen.
Er zijn twee mogelijke heelkundige behandelingen mogelijk:
Microchirurgische lymfekliertransfer
Microchirurgische lymfo-veneuze anastomose
Bij de lymfekliertransfer worden gezonde lymfeklieren van de patient zelf (bv. uit de lies) naar de aangetaste zone (bv. oksel) microchirurgisch getransplanteerd. Deze ingreep wordt onder algemene verdoving uitgevoerd en gebeurt vaak in combinatie met een borstreconstructie.
Bij een lymfo-veneuze anastomose worden via kleine incisies in de huid kortsluitingen gemaakt van het lymfesysteem naar de bloedbaan (aders). Op deze manier kan het lymfevocht via een omweg draineren.
Na deze ingrepen patiënten moeten patienten een revalidatieprogramma volgen. Het is belangrijk om bij optredend lymfoedeem in te grijpen tijdens het eerste jaar voor het stadium van geinstaleerde fibrose. De resultaten die zo worden bekomen zijn beter.
Contactinformatie lymfoedeem +32/2.801.25.30 www.europeanlymphaticsurgery.com