Prof. Dr. M. Hamdi

Diensthoofd

terug naar overzicht

Moustapha Hamdi studeerde in 1990 af aan de Syrische Universiteit van Damascus als dokter in de geneeskunde, de chirurgie en de verloskunde.

Tussen 1991-1996 volgde hij zijn opleiding algemene chirurgie en plastische chirurgie aan de verschillende ziekenhuizen van de Université Libre de Bruxelles (ULB).  Vervolgens bekwaamde hij zich verder in de microchirurgie en borstreconstructie en deed hij onderzoek aan het befaamde Canniesburn Hospital in Glasgow van 1996 tot 1997.  Daarna, werd hij een staflid binnen de afdeling plastische heelkunde van het Universitair Ziekenhuis te Gent.
In 2005 zocht hij opnieuw andere horizonten op en werkte hij drie maanden mee met de staf van het PACES Clinic in het Amerikaanse Atlanta.  Daar legde hij zich vooral toe op esthetische chirurgie van het ooglid en gelaatsverjonging.
In 2007 stelde hij zijn doctoraatsthesis voor in universiteit van Gent en werd hij benoemd tot professor in de Plastische Heelkunde.

Naast deze samenwerking is Prof. Dr. M. Hamdi ook betrokken bij de humanitaire missies van 'See and Smile' waaronder Cambodja en Myanmar.


Hij behaalde ondertussen zowel nationaal als internationaal verschillende prijzen en beurzen, waaronder de prestigieuze Hans Andrel prijs voor de beste wetenschappelijke publicaties in Europa. Dit tot tweemaal toe tussen 2002-2004 en tussen 2005-2010.  Onder zijn leiding werden diverse fondsen toegekend aan zijn onderzoeksteam op het gebied van borstchirurgische technieken.

Hij is auteur van meer dan 130 publicaties, 29 hoofdstukken in boeken en gaf meer dan 400 voordrachten tijdens nationale en internationale congressen.


Prof. Dr. M. Hamdi publiceerde drie boeken over borstreconstructie, borstreductie en borstlifting met een minimaal litteken: Vertical Oscar Mammaplasty (2005), Partial Breast Reconstruction. Techniques en Oncoplastic Surgery (2008).  Recent, schreef hij, samen met journaliste Anna Luyten en fotografe Lieve Blancquaert, het boek 'Twee Borsten'.  Een boek over borstreconstructie bestemd voor een breed publiek.

Sinds 1 april 2011 is Moustapha Hamdi werkzaam als diensthoofd Plastische, Reconstructieve en Esthetische Heelkunde van het Universitair Ziekenhuis Brussel.  Hij is ook verbonden aan het Medisch Instituut Edith Cavell in Brussel sinds 2007.

Daarenboven is hij een wereld autoriteit op het gebied van de borstchirurgie, zowel de borst reconstructies als de esthetische borst ingrepen.  Hij wordt in dit verband dan ook vaak uitgenodigd als spreker op nationale en internationale congressen of om operatiesessies te demonstreren.

Dankzij zijn grote internationale ervaring is Prof. Dr. M. Hamdi niet alleen voorzitter van de afdeling microchirurgie van de Royal Belgian Society for Plastic Surgery (RBSPS) maar ook actief binnen het wetenschappelijk comité van de European Society of Plastic Surgeons (EURAPS).  Daarnaast is hij lid van de Britse (BAPS), de internationale (ISAPS), de Amerikaanse (ASPS en ASRM) en de World Society (WSRM).
Tevens is hij ook medeoprichter van de Pyrenean Lodge of Plastic Surgeons (PLPS).