Reconstructie bij huidtumoren

reconstructieve chirurgie

terug naar overzicht

De accurate behandeling van goed-en kwaadaardige huidtumoren is eveneens het werkterrein van de plastische chirurg. Een “tumor” is de Latijnse benaming voor een “zwelling” en zegt niets over de goed- of kwaadaardigheid ervan. Goedaardige huidtumoren komen vaker voor, en hiervoor volstaat vaak een eenvoudige excisie. Congenitale nevi kunnen in sommige gevallen groot en complex zijn, waarvoor meerdere procedures nodig zijn met of zonder huid expansie of lokale flappen.

Voorbeelden van goedaardige tumoren zijn: eenvoudige nevus (of moedervlek), dermatofibroom, sebarrhoische keratose (ouderdomswratten), etc.

Kwaadaardige tumoren worden ook in grote mate behandeld op de dienst Plastische Heelkunde aan het UZ Brussel. Hiervoor werken we nauw samen met de dienst dermatologie, oncologie, en radiologie, waardoor we aan de patiënt de best mogelijke
behandelingen bieden.

Er zijn een aantal types kwaadaardige tumoren. De meest voorkomende is een basaalcelcarcinoom of basaalcelkanker. Dit is de minst gevaarlijke vorm van huidkanker. Deze vorm van huidkanker zaait bijna nooit uit. Wel moet hij behandeld worden omdat hij
anders diep in de huid kan groeien. Een andere vorm is een plaveiselcelcarcinoom of plaveiselcelkanker. Deze kunnen uitzaaien, en omwille van deze reden schrijven we hiervoor vaak echografische onderzoeken bij de radioloog voor om de klieren na te kijken. Hiernaast behandelen we ook de melanoma tumoren. Deze tumoren worden vaak grondig besproken in teamverband.

De defecten kunnen ofwel primair worden gesloten, ofwel is het uitvoeren van lokale flappen nodig (bewegen van weefsel in de nabije buurt van het defect) nodig. In sommige gevallen gebruiken we huidenten (plaatsen van donorhuid van de dij). En in sommige gevallen, waar het defect groot en diep is, worden vrije flappen gebruikt.

De doelstelling bij de behandeling van huidtumoren, is de analyse dat deze goed- of kwaadaardig is. Tevens of deze volledig verwijderd is, dat het defect op een goede manier gesloten is, en ten slotte dat er een duidelijk opvolgingstraject is voor de patiënt samen met onze collegae van de diensten dermatologie en oncologie.