Borstreconstructie

reconstructieve chirurgieesthetische chirurgie

terug naar overzicht

BRADay 2020 nl

BRADay 2020 fr

Borstkanker is een zeer frequente aandoening bij vrouwen. Zowat een op tien ontwikkelt in de loop van haar leven een tumor in een of beide borsten.

Om borstkanker te bestrijden, bestaan er verschillende behandelingen.
Bij sommige vrouwen volstaat het om het gezwel en wat gezond borstweefsel rond de tumor weg te nemen (tumorectomie). In dat geval spreken we van borstsparende heelkunde. Meestal krijgen die patiënten ook een behandeling met lokale radiotherapie om de kans dat de tumor terugkeert tot een minimum te beperken.
Bij andere vrouwen is er echter geen andere mogelijkheid dan de volledig borst weg te nemen (mastectomie). Ook zij krijgen achteraf vaak een behandeling met radio- of chemotherapie.

Een borstreconstructie heeft geen invloed op het verloop van de ziekte. Ze heeft met andere woorden geen negatieve invloed op de behandeling of de evolutie ervan. Maar ze zorgt dikwijls wel voor een betere levenskwaliteit van de patiënte. Daarom kan jouw chirurg meteen nadat hij de tumor heeft weggenomen een borstreconstructie uitvoeren. Dat heet een primaire of gelijktijdige reconstructie.
Wacht je liever nog even, dan kan je kiezen voor een secundaire of laattijdige reconstructie. Je chirurg voert dan een reconstructie uit vanaf zes tot twaalf maanden na de amputatie of nadat je behandeling afgelopen is.

 

Er bestaan verschillende technieken om een borstreconstructie te laten uitvoeren, maar niet elke methode past bij elke vrouw. Welke techniek je chirurg bij jou zal gebruiken, hangt af van een aantal factoren:


- Leeftijd
- Lichaamsbouw
- Vorm en volume van de borsten
- Eventuele voorgaande operaties (ook op andere plaatsen)
- Soort ingreep aan de borst (tumorectomie vs. mastectomie)
- Eventuele nabehandeling
- Jouw persoonlijke voorkeur

 

-De verschillende technieken

Elke techniek heeft zijn voor- en nadelen.
Je plastisch chirurg zal alle factoren in rekening brengen en de verschillende mogelijkheden met het te verwachten resultaat met jou bespreken.
Een eerste bepalende factor voor welke techniek bij jou mogelijk is, is de grootte van het weggenomen weefsel en de grootte van je borsten.

*Hoefde de chirurg niet je volledige borst te amputeren (tumorectomie), dan heb je de  keuze uit een aantal partiële borstreconstructies of zo benoemde oncoplastische chirurgie:

- Reconstructie met een lokale weefselflap. (uit de borst klier zelf)
- Borstremodellage. (gebruik van borstlift techniek samen met aanpassing van de andere   borst voor onmiddellijke symmetrie)
- Reconstructie met een gesteelde flap uit de rug.

*Was het bij jou wel nodig om je volledige borst te verwijderen (mastectomie), dan is er geen andere mogelijkheid dan een totale borstreconstructie. Zo'n totale reconstructie kan met lichaamsvreemd of lichaamseigen materiaal. Ook in die twee categorieën zijn verschillende technieken mogelijk.
 
1) Lichaamsvreemd materiaal
- Watergevulde prothesen
- Siliconengevulde prothesen
- Tissue expanders

2) Lichaamseigen weefsel (vrij flap met de gebruik van microchirurgie technieken) 

- DIEP of buikflap
- SGAP of bilflap
- TMG of dijflap

3) Lipofilling (vet injectie)

Voor meer informatie, surf naar www.ibreast.be